Page 37 - 81- 4
P. 37

Projenin amacı yöresel ürünlerin, özellikle de unutulmuş veya unu-

         tulmaya yüz tutmuş olan yemeklerimizin ve yemek kültürümüzün yeniden

         gün yüzüne çıkarılarak gelecek kuşaklara aktarılmasıdır. Bu bağlamda ens-

         titümüz bünyesinde endüstriyel mutfak atölyesinin kurulmasıyla, kültürü-

         müzü yansıtan yöreye özgü yemeklerin ortaya çıkarılması ve tanıtımının

         yapılması hedeflenmektedir. Proje ile kurulacak olan endüstriyel mutfakla

         yöre halkına istihdam oluşturulması ve unutulan yemeklerin gün yüzüne

         çıkarılarak kursiyerlere verilecek olan eğitimlerle yeni nesillere aktarılması

         sağlanacaktır. Aynı zamanda bu projenin Erzurum gastronomi turizmine

         büyük katkısı olacaktır. Bu eğitimi verebilecek olan usta öğreticilerimizin

         alanında yeterli donanıma sahip olmaları istenilecek ve buna özen gösteri-

         lecektir.  En önemli unsurlardan birisi de kadın istihdamını artırma hede-

         fine ulaşmak olacaktır. Bu proje, dezavantajlı bölgelerde yaşayan kadınları-

         mızın ön planda tutularak istihdam edilmelerine olanak sağlayacaktır.




                Enstitümüze bağlı olan Kars, Bayburt, Ağrı, Iğdır, Ardahan illerimizi

         kapsayan geniş kapsamlı bir yemek kültürümüzün olduğu ortaya çıkarıl-

         mıştır. Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkarılan yöresel yemeklerin

         bu mutfakta yapılarak kursiyerlere öğretilmesi sağlanacaktır.

                  Gastronomi açısından kendini tam olarak tanıtamamış bu bölgenin

         kültür elçiliğini üstlenen kurumumuz, bu alandaki eksiği gidermeye ça-

         lışacaktır. Bu alandaki çalışmalarımız yöresel yemeklere olan farkındalığı

         artıracak ve yöresel yemekleri yapabilecek yeni ustaların yetiştirilmesine

         imkân sağlayacaktır.
   32   33   34   35   36   37   38   39   40   41   42