Mesleki Eğitim-Sektör İstişare Toplantısı Erzurum´da Yapıldı
Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun ve paydaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla Erzurum ilinde “Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı” Erzurum´da gerçekleşti.Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, "Mesleki eğitim, okullarda dört duvar arasında, öğretmen ve öğrenci arasında gerçekleşmiyor. Daha çok mesleki eğitim reel sektörle, hatta onların organizasyonuyla gerçekleşiyor." dedi.
Demirci, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odasında Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Mesleki Eğitim Sektör İstişare Toplantısı´nda yaptığı konuşmada, mesleki eğitimin gelişimiyle alakalı istişare toplantıları düzenlediklerini söyledi.
Bakanlık olarak mesleki eğitim konusunda ciddi çalışmalar yürüttüklerini anlatan Demirci, "Eğitim sadece eğitimcilere bırakılacak bir iş değildir. Bu bize gelen eleştirisel ve hakikat olan bir söz. Bizim için mesleki eğitim mevzu bahis olduğunda bu daha kıymetli bir söz oluyor." diye konuştu.
Demirci, Bakanlık olarak mesleki eğitimle alakalı reel sektöre destek verdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Mesleki eğitim okullarda dört duvar arasında, öğretmen ve öğrenci arasında gerçekleşmiyor. Daha çok mesleki eğitim reel sektörle hatta onların organizasyonuyla gerçekleşiyor. Dolayısıyla bakanlık olarak mesleki eğitimle alakalı her hususta reel sektöre, tüccarımıza, sanayi ve işletmelere gelin mesleki eğitimin lokomotifi siz olun diyoruz. Biz hem teoride hem de pratikte sizin koordinasyonunuzda hareket edelim."
Şehirlerin kurulma gayeleri doğrultusunda kalkındığını aktaran Demirci, Erzurum´un kuruluma gayesinin de ilk etapta ticaret yollarını denetlemek olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Şehrin geleceği ve itibarı için özellikle mesleki eğitime odaklanmamız lazım. Mesleki eğitim grafiklerinde Erzurum´da mesleki eğitim bölümlerini tercih sayısı düşüyor. Biz çok nitelikli insan
kaynağı erozyonu yaşıyoruz, bunu durdurabilmek için mesleki eğitimi sektörün, sanayi dünyasının, iş adamlarımı ve tüccarların kendi işi gibi görmesi gerekiyor ve elini taşın altına koymanın ötesinde bu işi sahiplenip Milli Eğitim Bakanlığını teoride desteklemesi gerekiyor."
"Meslek lisesi memleket meselesi" Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü Ercan Yıldız´da kentte söz konusu
toplantıyı planladıkları için Demirci ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay´a teşekkür ederek, "Erzurum´da 45 kurum, 12 bin 785 öğrenciyle eğitim öğretime devam eden mesleki eğitimimize desteklerini esirgemeyen kurum ve kuruluşlara teşekkürü borç biliyoruz. Kalkınan Türkiye´nin lokomotifi olacak mesleki eğitimimizde inşallah artık ara eleman değil aranan elaman yetiştirme hedeflerimizi gerçekleştirme hususunda var gücümüzle çalışacağımızı beyan ederken meslek lisesi memleket meselesi diyoruz." ifadelerini kullandı.
Toplantıda mesleki ve teknik eğitim ile ilgili bir sunum yapan Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY ise mesleki eğitimin iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra yetiştireceğimiz öğrencilerin ahilik ruhu ile yetiştirilmesinin, milli ve manevi değerlerin öğretilmesinin mesleki eğitimin temel amaçları olduğundan, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi konusunda okul yöneticilerine bu konuda önemli görevler düştüğünden, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi yönünde yapılan yasal düzenlemelerden ve bu düzenlemelerin okullara, sektöre, öğrenci ve velilerine sağlayacağı katkılardan bahsetti.
GÜLAY, ayrıca 6764 sayılı kanun ile meslek ve teknik eğitimde yapılan düzenlemeler değinerek; çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını, çıraklık eğitimi, işletmede beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere ödenecek ücretin 3’te 2’sinin devlet desteği olarak verileceğini, mesleki eğitim öğrencilerinin 10. sınıftan itibaren sigortalanacağını ve bütün mesleki eğitim mezunlarına teknisyenlik unvanı verileceğini ifade etti.
GÜLAY, konuşmasında şu konulara değindi:
Geleceğin mesleki ve teknik eğitiminin kurgulanmasına yönelik olarak ilgili iç ve dış paydaşlarla görüş alışverişinde bulunmak amacıyla 08-12 Ocak 2018 tarihleri arasında 43 farklı kamu, özel sektör, sivil
toplum kuruluşundan 74 temsilcinin yer aldığı “Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı” yaptık.
Sektörün arzuladığı nitelikte iş gücü yetiştirmek amacıyla bir alana odaklanmış, tematik meslek liseleri açıyoruz. Açılmış olan tematik okullarımızdan bir tanesi Erzurum ilindedir.
Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitimi şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve
sektörün arzuladığı nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla Okul Hamiliği Projesini başlattık.
Mesleki eğitim programlarını güncelleyerek esnaf ve sanatkârların işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla çıraklık eğitimini, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü karşılamak amacıyla Anadolu meslek programını ve geleceğin üreten mühendislerini yetiştirmek amacıyla Anadolu teknik programını güçlendiriyoruz.
24-25 Ekim tarihlerinde Antalya’da düzenlediğimiz mesleki eğitim temalı kongre sonuçlarını değerlendirerek mesleki ve teknik eğitimde 2023 hedeflerimizi belirliyoruz. Bu doğrultuda mesleki ve teknik eğitimin yol haritası niteliğinde olan Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesini güncelliyoruz.
Öğrencilerimizin meslek ahlakı ve ahilik kültürüyle yetişmesi amacıyla mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir. Modülde ayrıca 15 Temmuz şehitlerine de yer vererek öğrencilerimizin 15 Temmuz bilinciyle yetişmesini hedefliyoruz.
Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve yerel sektörle işbirliğini artırmak amacıyla ilgili tüm paydaş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı bütün il/ilçelerde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurullarını oluşturuyoruz.
Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor” projesinde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda öğrenim gören 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte okulun bulunduğu mahallede, bulunmadığı takdirde sırasıyla ilçede veya İl içinde tespit edilen belirli sayıdaki ihtiyaç sahibi yoksul veya muhtaç durumdaki kişilerin; evlerinin bölümlerinin küçük bakım ve onarımlarının, evlerinde bulunan kullanılamaz veya eskimiş durumdaki eşyalarının tamir ya da değişim gerektiren küçük onarımlarının, hayatlarını kolaylaştırıcı bilgilendirme ya da yardımların, onları sevindirecek, mutlu edecek maddi ya da manevi dokunuşların toplum hizmeti kapsamında belirli bir plan ve proje dâhilinde yerel imkânlarla yapılmaktadır.”
Konuşmaların ardından toplantıya soru cevap bölümü ile devam edildi. Mesleki eğitime ilişkin sorunlar, çözüm önerileri ve uygulanabilecek stratejiler tartışıldıktan sonra toplantı sona erdi.
Toplantıya, AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Eyüp Taşvlaşoğlu, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Medine Güllüce, Müsteşar Yardımcısı
Demirci, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay, Erzurum Ticaret Sanayi Odası ile Erzurum Ticaret Sanayi Odası yetkilileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.
İldeki temaslar Heyetin tematik okul olan Yakutiye Elektrik-Elektronik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile Hamidiye Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini ziyaret etmesiyle son buldu.