ERZURUM TIMSSE HAZIRLANIYOR
Nisan 2019’da yapılacak olan Uluslar arası Matematik ve Fen Eğilimleri Araştırması (TIMSS) için Erzurum İl Milli Eğitim Müdürlüğü çalışmalara aralıksız devam ediyor.
TIMSS NEDİR?
Türkiye´nin de üyesi olduğu Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu (IEA) tarafından 4 yıllık döngülerle yapılan TIMSS, 4. ve 8. sınıf düzeyindeki öğrencilerin matematik ve fen bilimleri derslerinde kazandığı bilgi ve becerilerin değerlendirilmesine yönelik yapılıyor. TIMSS, ülkelerdeki söz konusu sınıflardaki öğrencilerin matematik ve fen alanlarındaki başarılarını ölçmek, eğitim ve öğretimin okullarda nasıl gerçekleştiğini, eğitim sisteminin etkinlik ve verimliliğini, ülkelerin eğitim sistemleri arasındaki farklılıkları belirlemek ve değerlendirmek amacıyla düzenleniyor. Bu amaç doğrultusunda başarı testleri ve çeşitli anketler kullanılarak, öğrencilerin fen ve matematik alanındaki performansları, eğitim sistemleri, öğretim programları, öğrenci özellikleri, öğretmen ve okulların karakteristik özellikleri ile ilgili bilgiler toplanıyor.
TIMSS’e Katılacak Okullar Ziyaret Edildi
İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Ölçe Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Bölüm Sorumlusu İsmail Bağrıyanık ve İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Turan Bağaçlı Erzurum’da TIMSS için seçilen okulları ziyaret ederek okul idarecileri ve öğretmenler ile konu hakkında toplantılar gerçekleştirdi. Son olarak 2015 yılında uygulanan ve kağıt-kalemle performans değerlendirmesi yapılan TIMSS’in bu yıl nisan ayında uygulanacağını ve değerlendirmenin ilk olarak elektronik ortamda tablet ve bilgisayar üzerinden yapılacağını belirten Sayın Salih Kaygusuz, “Ülkemizden 60 il ve 217 okul bu değerlendirmeye katılacak. Temsil ettiğimiz Kuzeydoğu Anadolu Bölgesindeki 11 okuldan 6’sı bizim ilimizden seçildi. Haşim İşcan Ortaokulu, 15 Temmuz Şehitleri İHO, Gazi Ahmet Muhtar Paşa Ortaokulu, Zübeyde Hanım Ortaokulu, Oltu Karabekir Ortaokulu ve Köprüköy Kayabaşı Ortaokullarından 5.sınıf ( Türkiye’deki okula başlama yaşı ve öğretim programı sebebiyle 4. sınıf yerine 5. sınıf öğrencilerimizle katılacağız.) düzeyinde 148, 8. Sınıf düzeyinde 207 öğrenci ilimizi temsil edecek. Araştırmaya katılan okullar IEA tarafından rastgele olarak belirleniyor. Bu durum, araştırma sonuçlarının güvenirliği ve geçerliği açısından önem taşıyor.” dedi.
“Hep Birlikte Çalışacağız”
Okul idarelerimiz ve özellikle matematik ve fen bilimleri öğretmenlerimizden bu konuya hassasiyetle yaklaşmalarını bekliyoruz diyen Sayın Salih Kaygusuz, “Ayrıca ilk olarak elektronik ortamda yapılacağından dolayı bilişim teknolojileri öğretmenlerimize de büyük iş düşüyor. Çocuklarımızı hem teorik hem pratik olarak TIMSS’e hazırlamamız gerekiyor. 2015 yılında yapılan değerlendirmenin sonuçlarını inceleyip, kendimize bir yol haritası belirledik. Geçmiş yılların TIMSS sorularını çözdürmek, öğrencilerin konuya olan farkındalığını artırmak ve ders anlatım tekniklerinin TIMSS’e göre revize edilmesi gibi belli başlı çalışmaların yanı sıra her okulumuz kendi özelinde planını yapmalıdır. Bizler de katılacak okullarımızı ziyaret ederek hem onları motive ediyoruz hem de tüm imkanlarımızla yanlarında oluyoruz. İnşallah hep birlikte şehrimize ve ülkemize hak ettiği sonuçları getireceğiz.” dedi.