ANADOLU MASALLARI
Anadolu Masalları Projesi milletimizin kültürel birikimlerinin ve ortak değerlerinin ülkemize ait motiflerle nesilden nesillere aktarılması, çocuklarımızın hayal güçlerinin geliştirilmesi amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve Unesco Türkiye Millî Komisyonu Eğitim ve Somut Olmayan Kültürel Miras Komitesince Unesco Projesi olarak kabul edilmiştir. Bu kapsamda akademik bir heyet oluşturularak en sevilen Anadolu Masalları derlenmiştir. Derlenen bu masallar, Türk dili, çocuk edebiyatı, halk bilim, okul öncesi ve sınıf öğretmenliği alan uzmanı akademisyenlerce incelenmiş ve çocuğa görelik ilkesine, dil ve anlatım unsurlarına göre düzenlenerek okul öncesi, 1.-2. sınıf ve 3.-4. sınıf düzeylerine göre üç grupta tasnif edilmiştir.
Türkiye genelinde 18 Güzel Sanatlar Lisesi belirlenerek resim öğretmenlerinin liderliğinde öğrencilerimiz, masallarımızı resimlemişlerdir. Yapılan bu resim çalışmaları tablo haline getirilerek Anadolu Masalları Resim Sergisi adıyla ülkemizin yedi bölgesinde, temsilen birer ilde sergilenmekte ve çocuklarımızla yerli masal kahramanlarımız tanıştırılmaktadır. 2019 yılı içinde İç Anadolu Bölgesinde Eskişehir, Ege Bölgesinde İzmir, Marmara Bölgesinde İstanbul Karadeniz Bölgesinde Samsun illerinde sergiler açılmış Doğu Anadolu Bölgesi içinde bölgenin kadim şehri Dadaşlar diyarı Erzurum'da 14 Ocak 2020 Salı günü saat 11.00'de Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezinde sergi açılacak ve 17 Ocak 2020 tarihine kadar açık kalacaktır. Ardından Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Gaziantep ve Akdeniz Bölgesinde Hatay illerinde sergiler açılarak Türkiye Sergi Turu tamamlanacaktır. Sonrasında serginin Balkan ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde sergilenmesi planlanmaktadır.
Anadolu Masalları Projesi kapsamında resimlenen masallar dijital olarak http://oygm.meb.gov.tr/anadolumasallari/ adresinde Anadolu Masalları Sanal Sergisi ile gezilebilmektedir.
Proje kapsamında, masal oyun kartlarının hazırlanması ve basılı kitap olarak çocuklarımızla buluşmasına yönelik Anadolu Masalları Eğitim Seti çalışması devam etmektedir.
Anadolu Masallarının görme ve işitme engelli özel öğrencilerimize erişimi seslendirmeleri yapılmakta, drama çalışmaları planlanmakta ve işaret diliyle anlatımı konusunda kayıtları hazırlanmaktadır.
Anadolu Masal Kahramanları'nı tanıtan Anadolu Masalları Oyuncak Sandığı, Anadolu Masal Kahramanları Okul Kapı Giydirmeleri, Anadolu Masalları Okul Perdesi Baskısı, Anadolu Masalları Takvimi ve Anadolu Masalları Şarkıları'na yönelik çalışmalar 2020 yılı içinde hazır hale gelecek ve çocuklarımızın istifadesine sunulacaktır.
Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, 2019 yılı içinde 500 öğretmene Masal Anlatıcılığı Eğitici Eğitimi vermiş olup 2020 yılı içinde illerde eğiticiler vasıtasıyla mahalli eğitimler yapılıp başta okul öncesi ve sınıf öğretmenleri olmak üzere isteyen bütün öğretmenlerimizin bu eğitimi alması sağlanacaktır.
Ayrıca Anadolu Masalları'nın senaryolaştırılıp tiyatro oyunlarına dönüşmesi ve çizgi filmlerinin tasarlanması amacıyla TRT ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam etmektedir.